Advokátní vyšetřovatel

Advokátní vyšetřovatel koná pouze ve prospěch Advokátní kanceláře. 

Nezávislý advokátní vyšetřovatelé jsou nedílnou součástí justičního systému například v USA. V ČR nebyla možnost předkládání důkazů advokátem dosud plně využívána a specialisté ve smyslu Advokátních vyšetřovatelů nebyli zapotřebí. Nyní mají advokáti možnost pátrat po důkazech, tyto obstarávat a předkládat a zjišťováním pověřit jinou osobu.  

ÚFA jako první a jediná v ČR poskytuje specializované Advokátní vyšetřovatele pro potřeby advokátních kanceláří. Na rozdíl od USA nejsou AV zcela samostatnými vyšetřovateli, ale konají jen a pouze na podkladě zákonného vztahu s advokátní kanceláří. 

Advokátní vyšetřovatel se prokazuje průkazem AV a koná dle vůle advokáta. 

Advokátní vyšetřovatel pracuje pouze pro advokátní kancelář při realizací oprávnění vyhledávat důkazy ve smyslu § 41 odst. 1 a 2 a § 89 odst. 2 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád) a to na podkladě řádného vztahu a ve smyslu Usnesení představenstva České advokátní komory č. 13/2004 Věstníku ze dne 12. října 2004, k výkonu oprávnění advokáta vyhledávat, předkládat a navrhovat důkazy v trestním řízení.   

ÚFA vydává průkazy a odznaky Advokátních vyšetřovatelů a ověřuje jejich platnost. 

Advokátní vyšetřovatel neposkytuje samostatné právní služby ani služby soukromých detektivů pokud sám není držitelem zákonného oprávnění.